Purici

Purice este numele comun pentru oricare dintre insectele mici, fără aripi, din ordinul Siphonaptera (unele instituții utilizează denumirea de Aphaniptera pentru că este mai veche). Puricele este o insectă parazită hematofagă, de talie mică, de culoare cafenie-închisă, având membrele posterioare adaptate pentru sărit. Puricii sunt paraziți externi, care se hrănesc prin hematofagie, adică extrag substanțele nutritive din sângele supt al mamiferelor și păsărilor. Dovezi genetice și morfologice arată că puricii sunt descendenți ai familiei Boreidae, ai cărei reprezentanți sunt de asemenea nezburători.

Anatomie

Puricii sunt niște insecte (1.5 – 3.3 mm lungime) foarte agile, de obicei de culoare închisă (de exemplu, puricii de pisică sunt colorați într-o nuanță de roșu-brun sau maroniu). Aceste insecte sunt lipsite de aripi, cu aparatul bucal de formă tubulară, adaptat la hrănirea cu sânge de la gazdele lor. Picioarele lor sunt lungi, iar perechea posterioară este bine adaptată pentru sărituri: un purice poate sări pe verticală până la 18 cm, iar pe orizontală până la 33 cm.

Corpul puricelui este greu, lucios și acoperit cu multe fire de păr scurt si țepi, îndreptate înapoi, care îl ajută, de asemenea, să se deplaseze pe corpul-gazdă. Corpul greu al puricelui este capabil să reziste la o presiune mare, probabil aceasta este o adaptare pentru a supraviețui la încercarea de a fi eliminat prin zdrobire sau zgârieturi. Strângerea cu putere între degete, este, în mod normal, insuficient pentru a ucide un purice. Este posibil să îl elimini prin lipirea/prinderea individuală cu bandă adezivă sau cu ceară de albine topită (sau “ceară de brânză”), sau prin rularea bruscă a acestuia între degete pentru a-l anihila, strivindu-l apoi cu unghiile. De asemenea, puricii pot fi înecați în apă și nu pot supraviețui contactului direct cu insecticizii împotriva puricilor care se găsesc în comerț. Puricii depun ouă, albe, de formă ovală, mai ușor vizibile cu ajutorul unei lupe. Larva este mică, palidă, are peri care acoperă trupul de asemănarea viermelui, nu are ochi, și are aparatul bucal adaptat la mestecat. Larva se hrănește cu diferite materiale organice, în special fecale de purici maturi. Dieta puricilor adulți constă exclusiv din sânge proaspăt.

 

Nu subestimati problema exterminarii puricilor! In cazul in care acestia apar in locuinta dumneavoastra contactati o firma autorizata de dezinsectie pentru a va ajuta sa scapati de acestia.

Pretul unui tratament pentru purici difera in functie de suprafata infestata.

Plosnita de pat

Plosnita de pat

Plosnita de pat depune in medie zilnic intre un ou si 12. Ouale acestora sunt depuse de obicei in crapaturi , pe haine , pe draperii , in spatele tablourilor , sub pat ,in spatele sifonierelor etc. Larvele plosnitelor eclozeaza de regula in interval de 10-14 zile. Ele trec prin 5 stadii de naparlire iar la fiecare stadiu ele se hranesc cu sange (de regula cel de om), dar se pot hranii si cu sangele mamiferelor mici (caini,pisici)sau pasari.

Nu s-a demonstrat inca raspandirea bolilor infectioase de catre acestea la oamenii cu imunitate, dar intepaturile lor provoaca mancarimi si umflaturi, in schimb la oamenii extrem de sensibili pot apărea chiar şi tulburări de vedere. Ploşniţa de pat poate transmite de asemenea şi hepatita B. Pe lângă aceasta s-a mai constatat Ia ploşniţe şi prezenţa altor viruşi, printre care şi hepatita C şi HIV. Transmiterea acestor viruşi la om nu a putut fi încă dovedită ştiinţific.

Majoritatea oamenilor nu simt intepaturile acestora deoarece ele injecteaza un anestezic care le permite sa se hraneasca timp de 10 minute fara oprire. Se hranesc de obicei o data pe saptamana , dar pot rezista fara a se hranii luni intregi.

Plosnitele pot infesta casa oricui iar cand sunt depistate la timp acestea pot fi combatute mult mai usor. Tratamentul pentru a se scapa de acestea se face de regula in 2 transe deoarece in prima parte a tratamentului mor cele adulte iar in 10-14 zile se revine pentru a se omora si larvele care eclozeaza pentru a se evita depunerea unor noi oua. In prima parte a tratamentului se foloseste substanta data cu o pompa de joasa presiune apoi  un spray cu substanta care le irita si le face sa isi paraseasca cuibul, ulterior ele atingandu-se de substanta aplicata cu pompa. La al II lea tratament se aplica substanta cu pompa de joasa presiune pentru larvele proaspat eclozate.

Nu subestimati problema exterminarii plosnitelor! In cazul in care acestea apar in locuinta dumneavoastra contactati o firma autorizata de dezinsectie pentru a va ajuta sa scapati de acestea.

Pretul unui tratament pentru plosnite difera in functie de suprafata infestata.

capusa dezinsectie non stop

Capusa

De ce trebuie sa ne ferim de capusa ?

Deoarece este o insecta foarta periculoasa cu o importanta deosebita din punct de vedere veterinar si medical . Intepatura acesteia poate provoca paralizii si pot transmite tifosul , boala Lyme , febra recurenta etc . In Romania pana in prezent au fost depistate 27 de specii de capuse dintre care 4 specii au fost depistate la om ,13 la vaci ,oi si capre iar restul pe diferite speci de animale (catei,pisici).

Pentru a te putea ferii de intepaturile capuselor trebuie efectuata dezinsectia in spatiile verzi iar animalele de companie trebuiesc duse periodic la veterinar pentru a li se efectua deparazitarea.

Gandacul de bucatarie

Gandacul de bucatarie traieste de regula pe langa asezarile omenesti , hranindu-se in mare parte cu resturi alimentare . Aceasta specie de gandaci prefera incaperile intunecoase,umede si este de regula activ pe timpul noptii. Pot transmite diferite boli prin transmiterea de agenti patogeni.Acest timp de gandac , in Romania se intalneste in locuinte (de regula in bucatarie).Gandacul de bucatarie se hraneste in general cu resturi din mancare , paine , produse fermentascibile si poate fi cel mai des gasit in camari ,spatii de sub dusumea ,in spatele caloriferelor, chiuvetelor , tevilor de apa calda , sub mobila . Se aduna de obicei intr-un numar mare in jurul unor surse de apa .

Acest tip de gandac se inmulteste de regula foarte repede .

Prevenirea infestarii :

Pentru a prevenii infestarea locuintei trebuiesc efectuate periodic lucrari de dezinsectie si mentinerea curateniei . Pentru suprafetele deja infestate se efectueaza lucrari repetate la intervale de 7-14 zile pana acestia dispar definitiv si pentru a prevenii reaparitia acestora.