Paianjenul

Paianjenii sunt unii dintre cei mai intalniti daunatori ,existand mii de specii ,populeaza biotopurile terestre existand si specii acvatice.Paienjenii sunt carnivori , hranidu-se cu diverse insecte .De regula paianjenii nu sunt periculosi pt. oameni, muscand numai pt. a se apara. Muscatura majoritatea paienjenilor nu este mortala ,dar locul muscat provoaca dureri , umflaturi . Totusi  speciile Loxosceles si Latrodectus sunt foarte periculosi , ei fiind foarte veninosi, muscatura fiind fatala.  O femela poate depune pana la 3000 de oua grupate in coconi.Doar 7-10 zile dureaza pana ce ouale eclozeaza, paianjenii trecand prin mai multe trepte de dezvoltare. Tratamentul de combatere se efectueaza prin pulverizare in zonele cu panze , si prezenta daunatorului.

Puricele

Puricii sunt paraziti ce se hranesc sangelui mamiferelor si pasarilor,din ordinal Siphonaptera sau Aphaniptera.
Muscatura provoaca disconfort , mancarime plus ca acestia pot transmite sau provoca diverse afectiuni, maladii, cum ar fi :  tifosul endemic, dermatita alergica,etc , ei tot odata pot fi purtatorii unei specii de tenie numita Dipylidium caninum.
O data ajunsi la maturitate puricii se ascund pe unde pot , fie in interior fie in exterior ,pe om sau animal, in mobilier sau podea , s.a.m.d. , din vauza aceasta tratamentul se aplica general prin pulverizare ,ungere sau prafuire in functie de locatia daunatorilor .Recomandabil este repetarea tratmentului la 7-10 zile in sezonul calduros si 14-21 de zile in sezonul rece.
Puricele poate trai 2-3 saptamani si face zilnic 20-40 de oua.

Capusa

Capusele sunt paraziti ce se ataseaza de om sau animal hranindu-se cu sangele gazdei.Inafara de muscatura ce provoaca mancarime, umflatura zonei muscate sunt foarte periculoase pentru bolile ce le pot transmite cum ar fi Borelioza sau Lyme, Turalemia Babesioza s.a.m.d , boli ce sunt cauzatoare de anemie,paralizie , afectiuni respiratorii,etc.Capusele trec in timpul vietii prin 4 transformari : ou,larva,nimfa si adult.Oricare ar fi stradiul transformarii capusele au nevoide de o gazda pentru a trai si pentru a se dezvolta
Capusele depun 1000 si 5000 de oua in pamant.Evolutia pana la maturitate dureaza intre 12 zile si 3 ani functie de clima si sursa de hrana.
Pentru tratarea capuselor tratamentul de combatere trebuie aplicat la nivelul solului, repetandu-se dupa 12-15 zile.

Tantar

Tantarii sunt unii dintre cei mai importanti daunatori ce provoaca discomfort,ce afecteaza animalele si omul.Mediul lor favorabil de dezvoltare fiind foarte variatat , ei sunt prezenti mai peste tot in special in zonele umede , in zona lacurilor si apelor statatoare.
Tantarii au mai multe stagii de dezvoltare pana a ajunge la maturitate, in maxim 10 zile el trecand prin stagiile de ou,larva si pupa in apa;o data ajuns adult , tatarul devine zburator.
Tantarii pot fi purtatori de boli , ce le pot transmite mai departe prin inteparatura lor , boli precum : encefalita,febra , febra galbena, malaria, etc.Speciile prezente in Romania sunt  Anopheles si Culex.
Pentru eliminarea tantarilor este foarte important sa se aplice 2 tratamente:
-unul pentru larve , in mediul acvatic utilizandu-se insecticide specifice.
-unul pentru adulti  cu substante de incestie si contact , prin pulverizare sau fumigare, cu pompe ULV sau fulsfogg-uri.

Molia

Molia are grad de rudenie cu fluturele Lepidoptera.Sunt peste 250.000 de specii ,cele mai multe sunt nocturne nocturne sau crepusculare.Coconii respectiv omizile care sunt viitorii fluturi/molii sunt printre principalii daunatori in agricultura.De asemenea sunt o multitudine de alte specii de molii ce sunt daunatoare datorita larvelor ce se hranesc cu lana sau alte fibre naturale.
O cuplu de molii pot depune in jur de 500 de oua.De la depunerea oului el trece prin mai multe stadii , stadiul de larve( omizi, apoi coconi din care ies insectele zburatoare.
Aplicarea tratamentuluo pentru combaterea molilor se aplica prin pulverizare cu insecticid sau utilizandu-se capcane adezive cu feromoni.
Speciile cele mai prezente la noi in tara sunt :
-Molia fainii (Ephestia kuehniella)
-Molia maron de casa(Hofmannophila pseudospretella)
-Molia Indiana de fructe uscate(Plodia interpunctella)

Musca

Mustele sunt unele dintre cele mai prezenti daunatori , intalnite mai peste tot in special in zonele populate de oamanei,  animale, locuri de depozitare si a gunoaielor, etc.Mustele au mai multe trepte de dezvoltare  , ajungand in maximum 8 zile la stadiul de adult , in cazul in care au hrana si temperatura favorabila .Dupa trei zile de la eclozare mustele sunt pregatite pentru reproducere.
Musca este un daunator suparator dar  si un daunator igienic ,ce poarta boli , contaminand alimenteleMustele pot transmite  bacteria Helicobacter pylori, cauzatoare de ulcer.
Pentru reducerea aparitiei trebuie ca in spatiul tratat sa fie curatenie si apoi  pentru combaterea daunatorului , trebuie aplicata substanta de insecticid specifice de contact ce se aplica prin pulverizaret, sau folosirea de adezivi cu feromoni.
Cele mai prezente muste in Romania sunt:
Musca domestica (musca domestica)
Musca de carne(Calliphora erythrocephala)

Furnica

Furnicile sunt insecte clasate in Bimenoptere, care traiesc in colonii.Furnicile pot creea multe probleme datorita constructilor de colonii ce isi gasesc locul in pereti , fundatii , gradini , ele cautant tot timpul hrana si apa. Furnicile trec prin patru procese de dezvoltare la ou la adult .
Cele mai intalnite specii din Romania sunt:
-Furnica de padure(Formica rufa)
-Furnica rosie(Formica sanguine)
-Furnica obisnuita(lasius niger)
-Furnica faraon(Menomorium pharaonis)
Furnicile pot provoca pagume insemnate atat in spatiul extern cat si intern.
Tratamentul de combatere se aplica dupa aflarea cuiburilor si a traseelor repetandu-se dupa 14-21 zile

Gandacul

Gandacii unii dintre cei mai prezenti daunatori ( existand peste 3500 de specii) in orice fel de mediu , acomodandu-se foarte usor  ,ei preferand spatiile unde exista caldura. Doar 1% din toate speciile de gandaci pot fi daunatoare omului.Gandacii sunt insecte ce isi desfasoara activitatea de regula noapte , fugind de expunerea la lumina.Inmultirea lor are loc 4 ori pe an, o femela poate depune aproximativ 30 de grupuri de oua ( ooteca), din care apar in jur de 1000 de pui.Perioada de incubatie este de 21 de zile , mai mult sau mai putin. Cele mai prezente specii in Europa de Est si Romania sunt :
-gandacul rosu de bucatarie(Blattella germanica)
-gandacul negru de bucatarie(Blatta orientalis)
-gandacul de bucatarie American(Periplaneta Americana)
-gandacul de mobile(Supella longipalpa)
Anumiti gandaci pot fi pe langa prezenta neplacuta , si posibil daunatori ce pot contamina alimente etc., anumite specii pot  transmite boli ca  :salmonelozele,dizenteria si gastroenterocolita.
Pentru tratarea spatiului , infestat cu  gandaciilor trebuie aplicat insecticid lichid , gel sau capcane cu adezice

Rozatoare

Soarecii si sobolanii , unii dintre daunatorii care se adapteaza la orice fel de mediu ,fiind de regula nocturni ,intalniti foarte des in asezarilor omenesti. Soarecii si sobolanii se intanlesc rozand tot ce prind, fiind purtatori ai unor boli periculoase pentru oameni .Soarecii si sobolanii sunt daunatori ce trebuiesc neaparat combatuti cu orice tip de procedeu existent,pentru a pastra populatia lor sub un nivel ce poate fi controlabil (  imposibil sa dispara total). Repredocerea lor este foarte rapida ,femelele putand da nastere la 6-12 pui de 4-5 ori pe an.Puii ajung la maturitate in 2-3 luni continuand  la randul lor ciclul. .Acest lucru permite extinderea rapida a infestarii, daca au un habitat adecvat.
Cele mai intalnite specii ce sunt raspandite sunt:
-Sobolanul negru –Rattus rattus
-Sobolanul de casa cenusiu-Rattus norvegicus
-Sobolanul de camp-Apodemus agrarius
-Sobolanul egiptean-Rattus alexandrines( in zona mun.Constanta)
-Sobolanul de apa de campie-Arvicola terresiris amphibious
Sobolanii sunt printre cei mai periculosi daunatori fiind niste purtatori de  germeni a unor boli grave precum: ciuma , lepra , tifosul si turbarea.
Tratarea spatiilor insfestate se face prin metode chimice sau mecanice .
Prin metodele chimice se aplica momeli raticide in statii de intoxicare speciale ,in zone cat mai putin circulate.Se mai pot aplica si capcane cu adeziv .
Prin metode mecanice presupun amplasarea de capcane cu arc etc.